APEL DO WOLONTARIUSZY AKCJI #ngosySZYJĄMASKI3city

W akcję włączyło się prawie 1000 osób, w tym 700 szyjących! Są to mieszkanki oraz mieszkańcy Trójmiasta i okolic! Wasza gotowość do zaangażowania się w sprawę jest WSPANIAŁA i w imieniu „medyków” bardzo dziękujemy! Jednakże, by akcja miała sens i szła sprawnie, MUSIMY wszyscy dostosować się do opracowanych procedur.

Jako organizacje pozarządowe współorganizujące całą akcję PROSIMY WAS o dokładne przeczytanie poniżej napisanych informacji:

KTO KOORDYNUJE DZIAŁANIA WOLONTARIUSZY?

Zaangażowanie wolontariuszy koordynuje REGIONALNE CENTRUM WOLONTARIATU, czyli 2 osoby:

1. ANNA, która jest odpowiedzialna za logistykę i kontakt z wolontariuszami, którzy zajmują się SZYCIEM maseczek;

2. SZYMON, który jest odpowiedzialny za wolontariat TRANSPORTOWY.

CO MUSI SIĘ WYDARZYĆ, ABY MATERIAŁY DO SZYCIA TRAFIŁY DO WAS?
  • musimy zdobyć materiały, a jest to proces złożony i nie jest taki prosty, bo brakuje flizeliny, gumek, taśmy – sprowadzamy je z całej Polski

• musimy przygotować materiały – pociąć, posegregować

Wtedy następuje kontakt z Waszymi koordynatorami, którzy potem:

• kontaktują się z Wami

• ustalają logistykę transportu

• koordynują odbiór materiałów do szycia (konkretny dzień w tygodniu)

• dostarczają materiał do szyjących – dostajecie powiadomienie kto Wam przywiezie

Po tygodniu następuje odbiór gotowych maseczek od wolontariuszy szyjących i dostawa nowego pakietu – o czym też jesteście powiadomieni, ponieważ z przyczyn niezależnych np. opóźnienia w dostawie materiałów, może on się zmienić – uwierzcie… poszukiwanie gumek do szycia do nie lada wyzwanie.

Dostajemy od Was kilkaset maili dziennie na różne adresy, telefony przedstawicieli fundacji organizujących akcję urywają się, infolinia jest obciążona, dostajemy informacje na Messenger i sms-ami. Rozumiemy Was, chcecie działać i chwała Wam za to!

Ale KOCHANI… Nie róbcie tego, prosimy… Bo to spowalnia cały proces. Prosimy Was o cierpliwość i wyrozumiałość. Jest nas kilka osób, a Was – wspaniałych i zaangażowanych osób – kilkaset! Kiedy nadejdzie Wasza kolej, ANIA i SZYMON skontaktują się z Wami.

To Regionalne Centrum Wolontariatu w Gdańsku koordynuje Wasze działania.

Organizacje pozarządowe partnerskie mają INNE zadania – zdobywanie pieniędzy, zamawianie i przygotowanie materiałów do szycia, koordynowanie potrzeb szpitali i placówek opiekuńczych, sterylizację maseczek, rozdzielenie gotowych materiałów.

KAŻDY zgłoszony WOLONTARIUSZ zostanie zaangażowany w projekt!

Wasza gotowość JEST dla nas WAŻNA!

KOCHANI… Sytuacja jest bardzo dynamiczna. Jest to dla wszystkich nowa rzeczywistość! Jesteśmy BARDZO DUMNI z zaangażowania wolontariuszy z Trójmiasta, oraz wszystkich wolontariuszy z oddziałów terenowych w Bytowie, Lęborku, Malborku, Prabutach, Słupsku, Sztumie, powiecie tczewskim i w Wejherowie.

Bez WAS nie byłoby tej całej akcji… Prosimy Was o cierpliwość!

DAMY RADĘ!

Pamiętajcie, chcemy zminimalizować ilość bezpośrednich kontaktów i Waszego wychodzenia z domu!