Co z banerami ze Strefy Społecznej?

W czerwcu po obchodach Święta Wolności i Solidarności dostaliśmy od Fundacji Gdańskiej banery z 13-stu namiotów, które stanowiły Strefę Społeczną.

Były to białe prostokąty ok. 5 × 3 m z czerwonymi napisami z hasłami dotyczącymi obszarów takich jak:

#SolidarnośćCodziennie

#PrawaCzłowieka

#Integracja

#Lokalność

#ZrównoważonyRozwój

#WsparcieSpołeczne

#RuchyMiejskie

#Edukacja

#Demokracja

#Równość

#RozwójSpołeczny

#Kultura

#Biblioteka

#HalaDebat

Oprócz prostokątów były także białe i czerwone trójkątne szczyty namiotów z napisem 89’2019 Gdańsk, Święto Wolności i Solidarności.

Ponieważ banery winylowe (PCV) nie nadają się całe do uszycia z nich toreb, bo po prostu szybko pękają na zgięciach, postanowiliśmy wykorzystać same napisy do wykonania poszczególnych elementów toreb – kieszeni.

I tak w pracowni krawieckiej Przystanek Alaska powstały wypasione torby, których korpus był wykonany z siatki mesh, zewnętrzna kieszeń z napisów ze wspomnianych banerów, a na kieszonce wewnętrznej został wydrukowany tekst:

Kieszenie tej torby zostały uszyte z banera z namiotu # (tu odpowiedni napis)., który był częścią miasteczka Strefa Społeczna Święta Wolności i Solidarności w Gdańsku w dniach 01-04 czerwca 2019 roku.

Na razie wyprodukowaliśmy 30 toreb. Do końca roku powstanie ich jeszcze 70, gdy uporamy się z bieżącymi zamówieniami. Zajrzycie do naszego sklepu, by sprawdzić, jakie jeszcze modele dostępne są z pierwszej partii:

SKLEP

Spytacie: a co z resztą banerów? I to jest bardzo dobre pytanie, bo przecież niczego nie marnujemy!

Białe i czerwone kawałki:

- część oddaliśmy do fundacji Mewka. Galeria Społecznie Zaangażowana z Nowego Portu - będzie z nich ekran do kina podwórkowego.

- część przekazaliśmy artyście Filipowi Ignatowiczowi - planujemy zrobić wspólny artystyczny happening przeciwko mowie nienawiści niebawem.

- z części wycięliśmy 150 prostokątów, które posłużyły za nośnik hasła ODWAGA, który jako girlanda będzie wisiał chyba nawet dziś już w ECS-ie w ramach Solidarity Of Arts