Czerwiec 2019

Strefa Społeczna, zamówienie od Ergo Hestia, współpraca z Fjord oraz akcja "Ogród po sąsiedzku" i warsztaty w ramach Mobilnego Domu Kultury.

W pierwszy czterech dniach czerwca braliśmy czynny udział w STREFIE SPOŁECZNEJ ŚWIĘTA WOLNOŚCI I SOLIDARNOŚCI. Gdańsk na te kilka dni zmienił się w centrum wszechświata odwiedzanym przez tysiące gości. Fundacja była częścią namiotu #solidarnośćcodziennie, podobnie zresztą jak Pomorska Platforma CSRu.

Były dyskusje, animacje, warsztaty, wspólne śniadania i rozmowy o tym, co ważne dla nas, dla naszych organizacji i dla społeczności nie tylko lokalnej. To był wielki sukces organizatorów i wszystkich zaangażowanych partnerów. Czuć było atmosferę wspólnoty jak nigdy. My krążyliśmy jeszcze pomiędzy strefą a 100cznią, gdzie kończyliśmy nasz pobyt.

Po zakończeniu obchodów do naszych magazynów trafiły…. banery ze strefy, z których planowaliśmy oczywiście uszyć torby!

Po pracowitym maju i gorącym początku miesiąca zamierzaliśmy trochę odpocząć, ale nie było szans, gdyż zaczęły spływać do nas kolejne zapytania ofertowe na różne realizacje, między innymi na upcykling zużytego sprzętu komputerowego oraz produkcję toreb do pralni ekologicznej. Pojawiły się też pomysły na nowe wzory.

Upcyklingu sprzętu komputerowego się sami nie podjęliśmy, ale za to zachęciliśmy spółdzielnię uczniowską JECO do stworzenia dla ERGO HESTII statuetek dla laureatów ich wewnętrznych zawodów sportowych.

A pralnia ekologiczna FJORD podpisała z nami umowę na produkcję 50 toreb na pranie z ich logotypem do zrealizowania w lipcu.

Postanowiliśmy także pociągnąć temat warsztatów z upcyklingu dla dzieci, co przecież w ogóle nie było w naszych planach przed majem. Zorganizowaliśmy warsztaty dla dzieciaków z MROWISKA z którymi wykonaliśmy girlandy ze starych banerów wyborczych. Girlandy te ozdobiły ogród hotelu Novotel Gdańsk Centrum w ramach edycji Gdańskich Dni Sąsiadów pt. „Ogród po Sąsiedzku”, którego byliśmy partnerami. Spotkanie dedykowane było seniorom i wolontariuszom, aby podziękować im za wsparcie i bezinteresowne działania na rzecz lokalnej społeczności.

Współpraca międzysektorowa przy tego rodzaju działaniach jest dobrą praktyką społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR). Wspólna organizacja wydarzenia była zatem okazją do integracji środowisk biznesowych i publicznych z przedstawicielami sektora, podkreśleniem jak znaczące jest korzystanie z lokalnego potencjału i możliwości działaczy społecznych.

“Ogród po Sąsiedzku” jest doskonałym przykładem jak lokalny biznes może w prosty sposób wprowadzić do swej codzienności pierwiastki CSR-u i promować społeczne postawy szerzej.

Razem z nami partnerami akcji byli Rada Dzielnicy Śródmieście, Gdańskie Centrum Wolontariatu, Klub Seniora Motława, Gdański Teatr Szekspirowski oraz MEWKA – Galeria Społecznie Zaangażowana i Towarzystwo Profilaktyki Środowiskowej MROWISKO.

Co jeszcze?

Dostaliśmy grant z Gdańskiego Funduszu Senioralnego na organizację warsztatów Instagram 60 + oraz propozycję wystąpienia z warsztatami z upcyklingu w ramach Mobilnego Domu Kultury w czterech dzielnicach Gdańska. Ale te historie to już opowiemy w lipcu!