E - Seniorzy i Instagram

Aktualizacja: sty 11

Lipiec i sierpień upłynęły nam nie tylko pod znakiem warsztatów z upcyklingu, ale także pod kątem pilotażu szkoleń dla seniorów z przestrzeni cyfrowej, jako działalnie przeciw wykluczeniu cyfrowemu.

W ramach Gdańskiego Funduszu Senioralnego otrzymaliśmy grant na organizację dwóch warsztatów Instagram 60 +. Wybraliśmy ten kanał społecznościowy głównie ze względu na fakt, iż jest on przyjemny w prowadzeniu oraz bardzo intuicyjny. Samo założenie to kilka minut, a nauka wprowadzania zdjęć i treści również zajmuje chwilę.

Naszym celem było także zachęcenie seniorów do dzielenia się swoimi pasjami jako osoby prywatne oraz przede wszystkim jako społeczności lokalne spotykające się regularnie oraz organizujące i biorące udział w różnorodnych wydarzeniach.

Warsztaty odbyły się w Klubie Seniorów Motława w Śródmieściu oraz Fundacji Świat Wrażliwy na Siedlcach. Każde szkolenie było podzielone na 2 spotkania – pierwsze wprowadzające do świata Instagrama oraz spożytkowane na założenie kont. Natomiast po dwóch tygodniach spotykaliśmy się, by ocenić postępy oraz wyjaśnić kwestie, które w czasie „testowania” mogły sprawiać kłopoty. Łącznie w programie wzięło udział ok. 40 gdańskich seniorów.

Rezultat?

Powstało 13 kont indywidualnych oraz 3 konta „firmowe”:

@seniorzymotlawa – Klub Seniora Motława

@tanczacy_bez_balkonika – grupa taneczna Fundacji Świat Wrażliwy

@caffeaktywni – profil oficjalny fundacji.

Było dużo obaw i pytań, bo „wilk” wydawał się straszny, ale w zasadzie był po prostu nieznany. Pojęcia takie jak aplikacja, hasztag czy feed wzbudały dystans. Gdy jednak udało się te wszystkie tajemnicy rozgryźć, okazało się, że ten wilk jest całkiem przyjazny i wtedy zaczęła się prawdziwa zabawa.

Natomiast my jako prowadzący spostrzegliśmy jeden problem, którego nie wzięliśmy pod uwagę przy planowaniu warsztatów. Tak jak byliśmy przekonani, że seniorzy będą dysponowali smartfonami, tak nie założyliśmy, że główną przeszkodą będzie… brak wiedzy na temat jego użytkowania.

Sporą część spotkań przeznaczyliśmy na naukę OBSŁUGI SMARTFONA – na poziomie przełączania się z wi-fi na transfer, łączenia się z dostępną siecią wi-fi, oszczędzania baterii, czyszczenia danych, ustawienia powiadomień, wyłączania niepotrzebnych aplikacji oraz czyszczenia kart pamięci.

To są sprawy, które nam wydają się błahe, bo nawet jeśli nasz kolejny nowy model smartfona potrafi nas zaskoczyć, to w miarę płynnie większość „kuma bazę”. Jednakże dla naszych rodziców czy dziadków, nawigacja po ekranie dotykowym czy dostosowania ustawień, jest przeszkodą w odpowiednim korzystaniu z dobrodziejstw, jakie niesie ta technologia.

Kluczem do sukcesu jest cierpliwość, praca bezpośrednia z telefonem kursanta oraz poruszanie się znanych mu kontekstach lingwistycznych, gdy na przykład smartfon tłumaczy się poprzez analogię ze sklepem z półkami i towarami lub restauracją ze stolikami i menu.

Czy będzie na takie szkolenia zapotrzebowania? Tak… na jesieni już szykujemy się do trzech spotkań nastawionych na naukę obsługi smartfona w trzech różnych dzielnicach Gdańska. Szczegóły wkrótce!