Czerwiec 2018

Etap II - kiełkowanie: Kuźnia Liderów NGO i badanie rynku.

NGO - zmiana myślenia

Uczestnictwo w Gdańskiej Kuźni Liderów NGO było decyzją bardziej pod kątem koordynacji innych projektów, które wtedy prowadziłam, czyli bieg Gdańsk Business Run oraz Kółka Medialne w Stowarzyszeniu Morena. W kwestii znajomości funkcjonowania organizacji pozarządowej byłam na samym początku drogi, dopiero zaczynałam orientować się na dobre w trójmiejskim środowisku NGOsów.

Najlepsze co wyniosłam z „Kuźni”? Dobrą dawkę wiedzy o przywództwie, sporo przemyśleń oraz przekonanie, że moja znajomość drugiej strony mocy, czyli świata marketingu i eventów, daje mi bardzo silne atuty. Wtedy też zaczęłam myśleć, że w zasadzie „trzeci sektor” to dobry kierunek. Wzbogaciłam się także o nowe relacje nie tylko na polu zawodowym.

NGO bez marketingu

Gdzieś po drodze okazało się, że jest duże zapotrzebowanie na praktyczne zajęcia związane z szeroko pojętym marketingiem dla organizacji pozarządowych. Taka bardziej kilkumiesięczna, długofalowa opieka, niż pojedyncze szkolenia czy spontaniczne rozwiązania. Takie działania prowadziliśmy wraz z moim partnerem Jackiem Litwinem pod marką „Nielada Historia” dla sektora MŚP. Problem polegał na tym, iż organizacje pozarządowe nie stać było ani na stałą współpracę, ani na zatrudnienie specjalisty od marketingu. Zaczęliśmy się rozmawiać i dopytywać się, w jakiej formule takie wsparcie mogłoby funkcjonować i ile organizacji byłoby chętnych, by z niego skorzystać.