Grudzień 2019

Aktualizacja: sty 20

Grudzień to zdecydowanie nasz ulubiony miesiąc! W tym roku aż dwa razy wzruszaliśmy się na scenie i dostaliśmy mega duży zastrzyk energii na kolejnych wiele tygodnia działań. Jak w 2018 roku pomyśleliśmy, że przydarzyła nam się nie lada historia…

… która zatoczyła swoiste koło. W 2018 roku początek miesiąca oznaczał dla nas walkę o grant z Funduszu Inicjowania Rozwoju Up Foundation i zdobycie przez fundację pieniędzy na rozpoczęcie działalności. Tegoroczny grudzień to aż dwa ważne dla nas wydarzenia, które uskrzydliły nas, jako fundatorów oraz cały nasz zespół.

GIVING CIRCLE

O tym wydarzeniu już Was informowaliśmy w naszym newsletterze z 5 grudnia, ale przypomnimy o co chodzi tym, którzy dopiero dołączyli do naszej społeczności! (jeśli już czytałeś/czytałaś – przejdź do następnego akapitu).

“Giving circle” jest innowacyjną formą filantropii uczestniczącej. To spotkanie przedstawicieli biznesu, kultury, organizacji pozarządowych i instytucji publicznych, podczas którego darczyńcy mają możliwość wsparcia wybranych przez siebie projektów społecznych, ich zdaniem najbardziej wartościowych. To świetny moment na networking i nawiązanie relacji oraz długotrwałej, owocnej współpracy. Organizatorem GC w Trójmieście jest Fundusz Akumulator Społeczny.

Wymyśliliśmy konkurs dla studentów ASP w Gdańsku na zaprojektowanie funkcjonalnego gadżetu z używanych banerów i innych materiałów reklamowych.

Jak wszystkie projekty Fundacji "Nielada Historia", również ten jest wielopoziomowy:

- wdrożenie do produkcji nowego gadżetu – użytkowego, funkcjonalnego i designerskiego - edukacja studentów w zakresie upcyklingu oraz wykorzystanie materiałów reklamowych - edukacja finalistów w zakresie przełożenia ich wizji na wymiar realny – szycie, prototypowanie, wybór odbiorców, budowanie marki, wycena i marketing.

Konkurs planujemy na wiosnę 2020 po egzaminach. Będzie on dwuetapowy – spośród nadesłanych projektów w wersji elektronicznej, wybierzemy pięć, które następnie zostaną uszyte przez uczestników pod czujnym okiem naszych krawieckich ekspertów. Wsparcie będzie miała także formę edukacyjną jeśli chodzi o upcykling oraz część marketingową. Potem przez miesiąc będziemy testować prototypy pod kątem ich funkcjonalności. W maju wybierzemy zwycięzcę oraz wyróżnienie.

Nagrody będą finansowe, ale najważniejsze będzie wdrożenie gadżetu do regularnej sprzedaży pod nazwiskiem designera. Chcielibyśmy także nawiązać współpracę przy projektowaniu.

BURSZTYNOWY MIECZYK

Nagroda Bursztynowego Mieczyka wręczana jest od 25 lat i jest inicjatywą Fundacji Regionalne Centrum Informacji i Wspomagania Organizacji Pozarządowych. To symboliczne podziękowanie dla organizacji pozarządowych za ich aktywność na różnych polach działalności.

Zgłosiliśmy się w kategorii DEBIUT ROKU i … zwyciężyliśmy, co jest dla nas niezwykłą motywacją, by podążać dalej wyznaczoną ścieżką i rozwijać w najbliższym czasie projekt wsparcia lokalnych NGO w marketingu! Co udało nam się zapowiedzieć, gdy Magda dorwała się do mikrofonu!

MIKOŁAJKOWE ZERO WASTE

A jeśli chodzi o odsłonę świąteczną, to w ramach projektu ZEROBAN braliśmy udział w kilku mikołajkowych tematycznych wydarzeniach:

- Parlament Uczniowski III LO w Gdańsku zorganizował wspólne szycie eko-toreb z banerów reklamowych, które dostarczyliśmy (zdjęcie na fejsie) (06.12.2019)

- Już drugi raz braliśmy udział w Kiermaszu Świątecznym w Olivia Business Centre (12.12.2019)

Więcej zdjęć:

Kiermasz Świąteczny

- zostaliśmy zaproszeni do zaprezentowania swoich wyrobów gościom świątecznego spotkania Pracodawców Pomorza w Teatrze Szekspirowskim.

I na koniec wisienka na torcie – spotkanie w Radio Gdańsk i opowiadanie o naszej fundacji.

PROGNOZA NA 2020? Będzie się działo!

Co przyniesie nam 2020 rok? Wygląda na to, że dużo dobrego. Będziemy nadal pracowali nad rozwojem naszych projektów, powiększali bazę klientów ZEROBAN oraz organizacji, które chcielibyśmy wesprzeć w ramach I CO TERAZ? Planujemy wypuścić nowe wyroby z banerów, całkiem inne niż te, które znacie do tej pory i myślimy też o całkowicie szalonej inicjatywie w samym sercu stoczni, ale o tym jeszcze cicho sza… by nie zapeszyć!