Ile maseczek uszyto na Pomorzu?

Trudno jest podawać dokładne liczby, bo te zmieniają się z godziny na godzinę, w miarę jak kolejne maseczki wychodzą spod igieł tysięcy wolontariuszek i wolontariuszy z Pomorza. Stan na dziś to 70 768 maseczek flizelinowych i bawełnianych w ramach akcji #ngosySZYJĄMASKI3city i #ngosySZYJĄMASKI

Jeszcze w poniedziałek, gdy zbieraliśmy dane ze sztabów, stan wskazywał na liczbę 55 057. A już we wtorek, po kolejnych odbiorach maseczek i uzyskaniu nowych raportów na koniec dnia, okazało się, że maseczek jest 70 768!!!!

Kto, ile i gdzie?

Organizacje biorące udział w akcji skrupulatnie liczą ilości uszytych i przekazanych maseczek, jak również innego sprzętu potrzebnego szpitalom. Zgromadzone dane pozwalają zobrazować wysiłek czyniony przez wolontariuszki i wolontariuszy.

Stan na 21.04.2020

Sztab z Trójmiasta

22 718 maseczek (Fundacja Nielada Historia i Fundacja 3maliny)

13 961 maseczek (Fundacja Kobiety Wędrowne)

Dziecięcy Szpital Polanki, Wojewódzki Szpital Psychiatryczny, Hospicjum im. Dutkiewicza, Spółka Medyczna Gdańsk-Południe, Pomorskie Centrum Reumatologiczne, SP ZZOZ Miejska Stacja Pogotowia PR w Sopocie, SP ZOZ MSWiA, SP Pogotowie Ratunkowe w Pruszczu Gdańskim, Centrum Urologii UCK, Hospicjum Elbląskie, Pomorskie Hospicjum dla Dzieci, Powiatowe Centrum Kliniczne Kartuzy, Regionalne Centrum Wolontariatu, PSONI, Szpitale Copernicus, Zakład Radiologii UCK, Klinika Chirurgii i Urologii Dzieci i Młodzieży GUMed, Oddział Intensywnej Terapii Noworodka i Neonatologia, Szpitale Pomorskie, Klinika Kardiochirurgii UCK, Centrum Integracji Społecznej w Osówku. Uniwersyteckie Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej, Fundacja dla Rodziny, Szpitale Pomorskie Chemoterapia Jednego Dnia, Klinika Chirurgii Plastycznej UCK

W Trójmieście oprócz inicjatywy #ngosySZYJĄMASKI3city działa aktywnie także akcja TRÓJMIASTO SZYJE MASKI DLA MEDYKÓW, której wolontariuszki i wolontariusze uszyli już 5314 maseczek dla służby zdrowia, służ mundurowych oraz placówek opiekuńczych.

Sztab z Tczew

5266 maseczek

Szpitale Tczewskie, Oddział Położniczy i Noworodków w Tczewie, Oddział Pediatryczny w Tczewie, OSP Gniszewo, Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Gniszewie,

Komenda Policji w Nowym Stawie, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej,

OSP Swarożyn, OSP Subkowy, Przychodnia Hipokrates w Subkowach Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, Przychodnia Polimed, Ogrzewalnia dla osób bezdomnych, Straż Miejska w Tczewie, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Tczewie, Dom Pomocy Społecznej w Stanisławiu

Sztab w Słupsku

10.777 sztuk maseczek i 2500 sztuk przyłbic

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny, Centrum Zdrowia Psychicznego, Klinika SALUS, klinika INVICTA, POZ w Słupsku, ZOL w Kobylnicy, Hospicjum w Słupsku, Dom Dziecka w Słupsku, Schronisko dla Zwierząt, Straż Miejska, Straż Gminna w Słupsku, Zw. Zawodowy Policjantów w regionie Słupskim, OSP w Kobylnicy/k Słupska.

Sztab z Malborka-Sztumu-Prabut-Kwidzyn

Sztum

8309 maseczek

Szpital Polski w Sztumie, Urząd Gminy Sztum, Przychodnie w Sztumie, Urząd Miasta i Starostwo w Sztumie, Gmina Stary Targ.

Malbork

610 maseczek

Powiatowe Centrum Zdrowia w Malborku, DPS w Malborku, Środowiskowy Dom Samopomocy

Kwidzyn

3660 maseczek

Szpital Kwidzyn, Hospicjum Kwidzyn, DPS Kwidzyn, DPS Ryjewo, UM Kwidzyn, PUP Kwidzyn, OSP Kwidzyn, Gmina Kwidzyn, ratownicy medyczni, policja w Kwidzynie, Stowarzyszenie Dar Serca

Prabuty

3130 maseczek

Szpital Specjalistyczny Prabuty, Szpital Psychiatryczny, policja w Prabutach, OSP Prabuty, ZOL Prabuty, parafia w Prabutach, MOPS

Dzierzgoń

20 maseczek

Spółdzielnia Socjalna dla Ludzi

Sztab z Wejherowa

1517 maseczek

Szpital Specjalistyczny w Wejherowie, placówki opiekuńcze z Wejherowa

Sztab z Lęborka

800 maseczek

Szpital w Lęborku, DPS, GOPS, MOPS.

+ 1 maseczka dla gdańskiego tramwaju

Do tego pięknego wyniku należy także dodać jeszcze jedną gigantyczną maseczkę dla… tramwaju, którą z inicjatywy miasta Gdańska uszył artysta Bartosz Zimniak we współpracy z Spółdzielnią Socjalną Zeroban i Fundacją Mewka. Maseczka została uszyta w duchu zero waste z używanych banerów reklamowych, po to aby zwrócić uwagę, że mimo walki z koronawirusem powinniśmy pamiętać także o kryzysie klimatycznym, który nadal pozostaje globalnym problemem każdego z nas.