Kwiecień 2019

Wizyta studyjna w Zakładzie Utylizacyjnym i zlecenie, wywiad Mam Startup.pl, powstaje logotyp, nawiązanie współpracy z "Przystankiem Alaska", wywiad dla radio ESKA.

Wizyta studyjna w ZUT w Gdańsku

Jak to wiosną bywa, przyszła i nagle świat rozkwitł. Tak jak projekt ZEROBAN, bo tuż po edukacyjnej wizycie studyjnej w Zakładzie Utylizacyjnym w Gdańsku zorganizowanej przez Solidarność Codziennie w ramach grupy Solidarność Konsumencka, dostaliśmy propozycję współpracy. Chodziło o wyprodukowanie gadżetów zerowaste dla uczestników akcji „Szanuję Segreguję”: 5. wybranych rodzin miało nauczyć się ograniczenia „produkcji śmieci” oraz właściwej segregacji.

Zdobyliśmy partnera biznesowego i drugie zlecenie

Byliśmy w stanie sprostać zadaniu, gdyż na początku miesiąca OWES połączył nas z innym podmiotem ekonomii społecznej – spółdzielnią socjalną specjalizującą się w szyciu – Przystanek Alaska. Dziewczyny stanęły na wysokości zadania i pod koniec miesiąca dostarczyliśmy ZU po 10 kompletów gadżetów – koszy, toreb i kosmetyczek.

LOGO

Na początku miesiąca nasza zaprzyjaźniona graficzka, Ewa Perlińska, stworzyła nam piękne logo, którego kolorystyka będzie się zmieniała co roku, zgodnie z wytycznymi Pantone Color Institut.

Przyspieszamy.

Nadszedł już dla fundacji czas, aby wypłynąć na szersze medialne wody, stąd z radością przyjęliśmy propozycję napisania kilku słów o genezie organizacji i o projekcie ZEROBAN dla portalu MamStartup.pl – zależało nam, by pokazać, że to, co dziś robimy wynikło z potrzeby zmiany i ogromnej chęci włączenia w nasze działania zawodowe sporej dawki prospołecznej.

Fakt, że jedna z akcji przez nas zaplanowana dotyczy aktualnie modnego trendu zerowaste, nie była przypadkowa, bo sami jesteśmy fanami toreb z banerów od ponad 10 lat, a z drugiej strony sami takie banery produkowaliśmy na różne organizowane przez nas wydarzenia.

Więc po nitce do kłębka…

Cały wywiad: ZEROBAN – bilet do świata CSR. Od branży eventowej do przedsiębiorstwa społecznego

Rozmawialiśmy także z Radio Eska: Z banerów tworzą torby i kosmetyczki. "Wszystko zaczęło się od zamówienia złożonego przez prezydenta Pawła Adamowicza"