Lipiec 2019

Etap IV – żniwa: Mobilny Dom Kultury i warsztaty z upcyklingu, warsztaty Instagram 60 + w ramach GFS, realizacja zamówienia Fjord i Rebelia Media, prototypy nerki i toreb konferencyjnych, Późne Śniadanie w 100cznia, start pilotażu „ I Co Teraz”, przygotowania do Jarmarku Dominikańskiego.

Zgodnie z porą roku, wakacje dla fundacji jawiły się jak okres żniw. Wszystkie pomysły i projekty osiągnęły już taki etap, że machina zaczęła się sama nakręcać.

Mobilny Dom Kultury GAK

Zaproszono nas do organizacji sobotnich warsztatów z upycklingu w czterech dzielnicach Gdańska-Osowa, Przymorze, Łostowice oraz Stogi. Idea była prosta – ze skrawków baneru mesh dzieci przy pomocy dorosłych miały okazję uszyć ręcznie małe akcesroria – torebeczki, etui, portfeliki itd. Do dyspozycji mieli igły, kolorowe nici wstążeczki, rożne koraliki. Dla młodszych i tych co nie za bardzo chcieli posługiwać się igłą, przygotowaliśmy dziurkacze – tak by mogli swobodnie przeplatać włóczkę lub wstążkę przez dziurki. Zabawa był przednia, a powstałe dzieła możecie podziwiać w galerii na facebooku!

Instagram 60 +

W lipcu i sierpniu zaplanowaliśmy także realizacje grantu z Gdańskiego Funduszu Senioralnego, czyli Instagram 60 + - wprowadzenie do przygody z social mediami jako działanie przeciw wykluczeniu cyfrowemu gdańskich seniorów. Instagram jest łatwy i przyjemny w prowadzeniu. Mieliśmy także nadzieje, że kluby seniorów, które się zgłoszą do projektu założą swoje grupowe konta i będę się chwalić swoimi pasjami. O projekcie przeczytacie więcej tu: https://bit.ly/2YepJvK

Realizacja zamówień

Sfinalizowaliśmy także zamówienia dla pralni ekologicznej FJORD i dostarczyliśmy 50 unikatowych toreb na pranie, szytych na miarę przez Przystanek Alaska. Baner których wykorzystaliśmy pochodził z filmu dla dzieci „Praziomek”. Każda torba została oznaczona logo pralni i ma służyć za bonus dla stałych klientów oraz za reklamę pralni.

Drugim spersonalizowanych zamówieniem było uszycie kosmetyczek dla pracowników i klientów agenci Rebelia Media. Był jeden warunek – kosmetyczki musiały posiadać pomarańczowe elementy. Na szczęście baner podarowany nam przez klub Żak w Gdańsk – takie elementy zawierał, co pozwoliło nam spełnić oczekiwania klienta.

Nowe prototypy

Złożyliśmy do naszej partnerskiej pracowni krawieckiej zamówienie na uszycie prototypów nerki oraz toreb konferencyjnych. Tę pierwszą testujemy, te drugie weszły do produkcji, ale z długimi rączkami.

Akcja charytatywna na 100czni

Ekipa z @100czni totalnie rozwaliła system i zorganizowała „Późne Śniadania” , z którego dochód przeznaczony został na działania naszej fundacji oraz MEWKI. Galerii Społecznej Zaangażowanej.

Dania śniadaniowe były wspaniałą podróżą od dalekiego wschodu, po kraje śródziemnomorskie, aż do Polski. Przygotowali jest ludzie najlepszych miejscówek kulinarnych z Gdańska - Food & Coffee 100p, Food on the wood, Gburka, ummuslHand, Mecyje, Mesobox, Morze Pasta, Pan Baleron oraz Pizza Corner Gdańsk!

Jeszcze raz dziękujemy!!!

Start pilotażu „I Co TERAZ?”

Rozpoczęliśmy współpracę z Centrum Inicjowania Rozwoju Up Foundation w zakresie konsultacji z marketingu dla kilku wybranych organizacji pozarządowych. Da nas to przede wszystkim okazja do sprawdzenia w praktyce czy nas pomysł na naukę podstaw budowania wizerunku będzie odpowiadała beneficjentom programu. W ramach tego programu korzystamy także z przestrzeni coworkingu społecznego @Good Space Coworking. Projekt finansowany jest ze środków Miasta Gdańska.

Przygotowania do Jarmarku Dominikańskiego 2019

To będzie dopiero przygoda! W piątek 2 sierpnia wprowadzamy się na 9 dni do namiotu na Placu Kobzdeja jako jeden z 6 podmiotów ekonomii społecznej (OWES) do Stacji Społecznej. Nasze „Alaski” pracowały w pocie czoła przez ostatnie dwa tygodnie, by zatowarować nasze stoisko. A my poświęciliśmy ostatni czas na otwarcie DRUGIEGO PUNKTU sprzedaży…. SKLEPU INTERNETOWEGO Fundacji Nielada Historia.