Listopad 2019

W listopadzie mieliśmy dużo okazji do świętowania, nie tylko dlatego, że minął rok od założenia fundacji, ale przede wszystkim dlatego, że zakupiliśmy wyczekiwane już maszyny do szycia oraz co ważniejsze poszerzyliśmy zespół. Byliśmy także obecni na kolejnych wydarzeniach – Smart Metropolii, Konferencji Event Biznes oraz warszawskiej edycji Targów Zero Waste.

NOWI W FUNDACJI

Naturalną konsekwencją rozwoju marki, usługi, firmy czy organizacji jest poszerzenie zasobów – zarówno materialnych jak ludzkich.

Ponieważ projekt ZEROBAN wszedł na wyższy pułap mocy, pojawiła się potrzeba dodatkowych rąk do „ogarniania” logistyki zamówień i zleceń. Do zespołu dołączył zatem Bartosz Zimniak, który markę poznał bardzo dobrze podczas majowego romansowania w kontenerze gościnnym na 100czni. Na stanowisku Art Directora podjął się zadania czuwania nad dalszym rozwojem projektu, a dzięki swym kompetencjom i wrażliwości artystycznej, będzie dbał o wysoką jakość designu zerobanowych gadżetów.

Zaraz po Bartoszu pojawiły się dwie nowe maszyny do szycia – zakupione ze środków zebranych dzięki zrzutce, czyli akcji crowdfundingowej, która odbywała się od grudnia 2018 do czerwca 2019. Czekaliśmy z zakupem do jesieni, bo wciąż się wahaliśmy jaki model kupić – czy stacjonarne (przemysłowe) czy przenośne. Chcieliśmy chwilę poczekać, by dobrze zbadać jaka będzie potrzeba. Dziś maszyny pracują tam, gdzie są potrzebne, bo nie zawsze nasze krawcowe są mobilne – a fakt, iż możemy wypożyczyć im maszynę, ułatwia im możliwości realizacji pracy.

WYZWANIE SMART METROPOLII

W dniach 7 i 8 listopada odbył się coroczny kongres poświęcony współpracy międzysektorowej dużych i małych gmin w obszarach metropolitalnych i relacji metropolii z resztą kraju. Tematem przewodnim były kwestii zmiany klimatu jako jednego z największych zagrożeń cywilizacji. Nic dziwnego, że organizatorzy postawili sobie za cel, by sama konferencja była także przyjazna środowisku i odpowiedzialna społecznie – brak plastiku, ulotka i identyfikatory, które potem zamieniają się w pachnący ogródki, niemarnowanie jedzenia itd. Wytyczne te zostały zrealizowane.

Więcej info TUTAJ

A fundacja Nielada Historia z innymi podmiotami ekonomii społecznej została zaproszona, by dołożyć swoją cegiełkę do pakietu powitalnego uczestników spotkania. Naszym wyzwaniem było wykonanie 450 sztuk piórników.

NETWORKING WŚRÓD BRANŻY EVENTOWEJ

Ci, co znają historię fundatorów Nielada Historii dobrze wiedzą, iż to właśnie ze współpracy z branżą eventową wywodzi się ich doświadczenie. Nie bez znaczenia, jest fakt, iż to na potrzeby różnego rodzaju eventów produkuje się najwięcej banerów, roll upów i innych materiałów reklamowych – konferencje, jubileusze, targi, premiery itd.

Event manager proponując klientowi nadanie drugiego życia banerom już na etapie planowania eventu w ramach działań CSRowych, wykazuje się również odpowiedzialnym podejście do niemarnowania. Zresztą dla jednych i drugich jest to wartość dodana ich wydarzenia, co jest niewątpliwie atutem.

Cała ekipa fundacji wybrała się zatem 13 listopada do Warszawy na konferencję Event Biznes, by pokazać się przedstawicielom agencji eventowych, reklamowych oraz innych podmiotów z rynku MICE.

WIZYTA U ŹRÓDŁA NARODZIN BANERÓW

O tajemnicach drukowania banerów opowiedział nam Marek Kołecki z Komunikacji Wizualnej B52 podczas wizyty studyjnej w drukarni w dniu 15 listopada. Wiedza którą nam przekazał, była niezwykle istotna w kontekście oceny jakości banerów, składu farby do nadruków oraz możliwości wykonania upcyklingu z przestrzennych materiałów poeventowych – jak sklejki czy pleksi.

ZERO WASTE W WARSZAWIE

Targi Zero Waste w Warszawie odbyły się w dniach 23-24.11.2019 i zaskoczyły na pozytywnie frekwencją zarówno pod kątem wystawców oraz odwiedzających. Program prelekcji był bardzo ciekawy, tym bardziej, że pojawiły się silna reprezentacja Gdańska w postaci Anny Desogus z Ambasady Czystej Planety (link do profilu), z którą mamy przyjemność współpracować oraz dyrektora Gdańskiego Ośrodka Sportu, Leszka Paszkowskiego, który pokazał zerobanowe propozycje na pakiety dla biegaczy, o czym więcej napiszemy niebawem.

Targi ZW Warszawa 2019 w liczbach: - ponad 7700 odwiedzających – 2 razy więcej niż podczas poprzednich edycji! - 2 dni wykładów, warsztatów i paneli dyskusyjnych o tym, jak każdy z nas może ograniczać swój wpływ na środowisko, - ponad 60 panelistów, wykładowców i animatorów warsztatów, - 80% - średni stopień zapełnienia widowni w sali konferencyjnej, - 67 stoisk oferujących akcesoria zero waste, produkty na wagę, materiały edukacyjne,

- 55 kg baterii, 570 kg zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego, 15 kg telefonów przekazanych do odzysku w ramach zbiórki pod patronatem firmy Remondis,

- znikoma ilość odpadów dzięki organizacji zgodnej z zasadami "Zielonych Wydarzeń" oraz zaangażowaniu wystawców i partnerów (brak ulotek i plastikowych opakowań na stoiskach, catering w wielorazowych naczyniach, segregacja na 5 frakcji, itp.).

Świętowaliśmy I urodziny!!!