Maj 2019

Miesiąc w kontenerze gościnnym na 100czni, pierwsza sprzedaż gadżetów, konsultacje społeczne, czyli Galeria Społecznie Zaangażowana MEWKA + ZEROBAN.

Gdzieś równolegle do wydarzeń z kwietnia pojawiła się propozycja ze strony OWESu, abyśmy z Bartkiem Zimniakiem z @Mewka…. na miesiąc objęli opiekę nad kontenerem gościnnym w niezwykłej miejscówce w Gdańsku jaką jest 100cznia – przestrzeń kulinarno-kulturalno-muzyczna, którą osobiście poznałam dwa lata temu i którą pokochałam od razu miłością bezwzględną. (trójmiasto.pl)

Miasteczko kontenerowe z plażą, leżakami, hamakami, dobrym jedzeniem i rzemieślniczym piwem, harmonogramem koncertów, letnim kinem przypominało mi trochę klimaty miejscówek warszawskich z Powiśla czy Mokotowa, a do których jednak tęskniłam.

Dobra muza, towarzystwo z mojej bajki i taka niewymuszona lekkość bytu. W życiu nie marzyłabym, że w maju 2019 roku będą przez cały miesiąc rezydentem 100czni!

Dopasowaliśmy się tu, z naszymi wartościami zerowaste, z planami związanymi z ekonomią społeczną, z profesjonalnym podejściem.

Propozycja dotyczyła stworzenia niebanalnej przestrzeni z harmonogramem wydarzeń dla publiczności. Bartek jako koordynator „artystyczny” sprawił się po prostu wspaniale i ułożył bardzo bogaty program.

Kontener był nie tyle przestrzenią do sprzedaży wyrobów różnych organizacji pozarządowych, ile przede wszystkim GALERIĄ, w której prezentowano sztukę zaangażowaną społecznie! Chodziło nam o pokazanie mieszkańcom Gdańska i przyjezdnym, że organizacje nie żyją tylko z grantów, że potrafią także zarabiać. Uświadamialiśmy jak ważna jest solidarność konsumencka i zakupy społecznie odpowiedzialne.

To był absolutnie cudowny miesiąc, mimo że pogoda była okropna, że było zimno, padało i grzmiało. Na szczęście w kontenerze był piecyk, a serca całej ekipy ze 100czni tak gorące, że po prostu wpadliśmy w ten zaczarowany świat po uszy.

PLUSY stoczniowego maja?

1. Sprzedaliśmy ponad 50 pierwszych wyrobów marki ZEROBAN.

2. Sprawdziliśmy jak działa współpraca na linii fundacja – Przystanek Alaska.

3. Przeprowadziliśmy szerokie konsultacje z potencjalnymi konsumentami.

4. Badanie rynku – bezcenne doświadczenia.

5. Ruszyła zrzutka – uffff.

6. Uruchomiliśmy warsztaty z upcyklingu (co okazało się bardzo na topie!).

7. Nawiązaliśmy kilka cennych kontaktów biznesowych.

8. Byliśmy obecni na największej ilości wydarzeń kulturalnych w ostatnim roku.

9. Przeszliśmy szkołę życia, jeśli chodzi o prowadzenie stałego punktu.

10. Poznaliśmy naprawdę cudownych ludzi.

Trzeba przyznać, że pod koniec miesiąca byliśmy zmęczeni, bo przecież gdzieś obok cały czas toczyło się zwykłe życie osobiste i zawodowe, ale jednak wciąż gdzieś myślami wracamy do tej przygody…