Marzec 2019

Start strony www, wolontariat na konferencji "Marketing w kulturze", reaktywizacja zrzutki, targi upcyklingu w Warszawie, prototyp kosza i kolejne wnioski grantowe - PROO oraz Gdański Fundusz Senioralny.

Własna strona internetowa

Pierwsza wersja strony www gotowa, a my rzucamy się w wir zdobywania kolejnych baz.

www.nieladahistoria.com

Marzec to:

1. Testujemy jak to jest być wolontariuszem na konferencji o marketingu w kulturze. Przy okazji odkrywamy, że branża kultury i sztuki boryka się z tym samymi bolączkami, co świat organizacji pozarządowych, czyli brak pieniędzy na marketing, brak możliwości zatrudnienia specjalistów oraz niecierpliwość.

My wiemy, że w promocję trzeba zainwestować przede wszystkim czas. Kilka świetnych prelekcji i sporo tzw. case study o kampaniach na rzecz instytucji kulturalnych. Bierzemy także udział w szkoleniu nt crowdfundingu i postanawiamy reaktywować naszą zrzutkę.

2. Tak, kwestia kontynuacji kampanii crowdfundingowej na maszyny do szycia leży nam trochę na żołądku, bo wystartowaliśmy w słabym czasie, czyli tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Potem był styczeń i zabójstwo prezydenta Pawła Adamowicza, a potem zbieranie kasy na ECS, a potem ferie… itd… Mieliśmy się poddać, ale postanowiliśmy po prostu przedłużyć ją do wakacji.

3. Nasz doradca z OWESU, Bartek Engelbrecht, dzwoni do nas z pytaniem, czy mamy ochotę pojechać na wydarzenie: Przerób-My vol. 6 - Festiwal upcyklingu, rękodzieła i designu do Warszawy? Ba! Co za pytanie?! I tak oto w weekend 23-24 marca zajeżdżamy do stolicy. Z tego wyjazdu wynieśliśmy to co najcenniejsze – nowe przyjaźnie – Arek z Fundacji Toskania Kociewska oraz Bartek z Mewka Galeria Społecznie Zaangażowana.

Znajomości te przerodzą się w kolejnych miesiącach w działania oraz plany na przyszłość. Same targi nas nie zachwyciły, bo znaliśmy już większość propozycji, które były prezentowane – biżuteria hand made, ciuchy z upcyklingu, akcesoria zerowaste, ogrody w słoikach, meble ze złomu – oczywiście wszystko piękne i kreatywne, natomiast wszystko „to już było”.

Nowością dla nas okazały się wazony, kieliszki i lampiony z ciętego szkła oraz pani, która dziergała torby szydełkiem i łączyła to z zawleczkami od puszek po napojach.

Natomiast możemy się pochwalić, iż z pewnością mieliśmy najpiękniejsze stoisko na całym wydarzeniu – całkowicie zaaranżowane przez Warsztat na Patencie! Zresztą sami zobaczcie w galerii zdjęć.

4. Są już wyniki FIO 2019!!! NIE, nie jesteśmy na liście rankingowej... w zasadzie spodziewaliśmy się tego, ALE jesteśmy na liście rezerwowej z liczbą punktów 182 i kategorią B+ ! To jest NASZ pierwszy wniosek, który składaliśmy i jak dla nas to jest BARDZO DOBRY WYNIK!

Czeka nas jeszcze wiele pracy, zanim opanujemy „język wnioskowy”, zanim nauczymy się, na co zwracać uwagę przy pisaniu i jak planować budżet. Co skrzętnie ćwiczymy także składając wniosek do PROO oraz Gdańskiego Funduszu Senioralnego.

5. Marzec to także miesiąc, w którym do naszej rodziny produktów – kosmetyczek i toreb dołączył prototyp kosza, czyli pojemnik na różne różności – od zabawek po brudne pranie.