Nasz pierwszy Jarmark Dominikański

Aktualizacja: 26 lis 2019

Gdy nasz doradca z Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej zaproponował nam udział w Jarmarku Dominikańskim, wpadliśmy w lekki popłoch. Po pierwsze to są jednak trzy tygodnie wyjęte z życia. Po drugie trzeba by było stworzyć dobre zatowarowanie, ale jak to zaplanować skoro do tej pory nie mieliśmy takiego doświadczenia… Jednakże perspektywa była na tyle kusząca, że postanowiliśmy wskoczyć do tej głębokiej wody.

Na szczęście na spotkaniu wszystkich chętnych podmiotów i organizacji okazało się, że to nie będą trzy tygodnie, tylko 10 dni. A tu już była całkiem inna historia.

Ostatecznie padło na to, że mieliśmy być częścią Stacji Ekonomii Społecznej razem z 5-cioma innymi organizacjami: Fundacją Mewka. Galeria Społecznie Zaangażowana, Fundacją Kobiety Wędrowne, Fundacją Sprawni Inaczej, Fundacją Dobro Dobrem Wraca oraz Fundacją Plaster.

Gdy już klamka zapadła szybko zrobiliśmy wstępne kalkulacje i postanowiliśmy zaprezentować ok. 200 produktów, które, nawet jeśli się nie sprzedadzą, to będą stanowić bazę do naszej sklepu internetowego mającego wystartować w tym samym czasie.

Zapowiedzieliśmy też premierę serii toreb Strefa Społeczna – uszytych z fragmentów haseł z banerów z 13-nastu namiotów ze Święta Równości i Solidarności.

Pomyśleliśmy także o wyglądzie naszego stoiska i tu z pomocą przyszedł nam niezawodny Warsztat na Patencie, który udostępnił nam elementy ze stoiska z targów upcyklingowych z Warszawy.

Jarmark Dominikański 2019

O tym, jak przebiegało handlowanie i kto nas odwiedził, na bieżąco informowaliśmy na naszych kanałach społecznościowych – Facebooku i Instagramie. Bardzo nas ucieszyła wizyta Pani Prezydent Aleksandry Dulkiewicz oraz Posła Borysa Budki z żoną.

A jak dziś z perspektywy czasu oceniamy ten eksperyment?

Bardzo dobrze, mimo iż wyniki sprzedażowe byłyby z pewnością lepsze, gdybyśmy stali w miejscu bardziej handlowym. To był jednak spory minus, choć i tak udało nam się sprzedać 60 produktów.

Plusów było natomiast o wiele więcej:

• Wizerunkowo to był sztos! Media nas odwiedzały i było parę wywiadów oraz wstawek w Polsat News. Nasze torby pojawiły się w kilku filmach.

• Nawiązaliśmy fajne kontakty biznesowe, które mamy nadzieję, że zaowocują tej jesieni.

• Zebraliśmy wiele pochwał za pomysł i za naszą misję.

• Bardzo się zżyliśmy z pozostałymi organizacjami – w końcu jak się dzień w dzień stoi razem 10 godzin, to nie da się inaczej.

Dodam, że jako Stacja Społeczna otrzymaliśmy wyróżnienie specjalne za „Dobry Pomysł”, które odebraliśmy w imieniu pozostałych organizacji w dniu zakończenia Jarmarku Dominikańskiego.

I jeszcze na koniec

Wypróbowaliśmy terminal smart – który otrzymaliśmy w ramach programu Polska Bezgotówkowa i bardzo dobrze, że się na niego zdecydowaliśmy, bo 50% transakcji wykonano elektronicznie!!! Duża pochwała dla Eservice i jego modelu Smart D220, który nie generuje niepotrzebnych wydruków i jeśli ktoś chce potwierdzenie – wysyłane jest ono elektronicznie. Bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze, działał bezbłędnie.