#ngosySZYJĄMASKI3city

Aktualizacja: mar 16

Szyjesz? Masz samochód? Chcesz działać? Dołącz do akcji szycia maseczek dla Trójmiasta!

JAK TO SIĘ ZACZĘŁO?

Genezy ani idei inicjatywy #ngosySZYJĄMASKI3city nie trzeba w zasadzie wyjaśniać, bo wiemy wszyscy co się dookoła dzieje i jak bardzo naszym lekarzom i placówkom opiekuńczym potrzebny jest ten deficytowy towar.

W Fundacji Nielada Historii o produkcji maseczek myśleliśmy już od paru dni, bo przecież ZEROBAN to projekt skupiony właśnie na szyciu. Tylko nie wiedzieliśmy jak je wykonać, by były:

• bezpieczne,

• skuteczne,

• wielorazowe.

Informacje znalezione w Internecie na temat samodzielnego szycia były bardzo różne i żadne z nich nie były na tyle wiarygodne, byśmy się w to zaangażowali z zamkniętymi oczami.

Dopiero informacja w TVN24, że w Zielonej Górze szpital szyje sobie maseczki, utwierdziła nas w tym, że jest to możliwe. Od razu akcja telefon do naszej zaprzyjaźnionej Fundacji 3maliny! Okazało się, że dziewczyny już są w bloku startowym i w poniedziałek mają spotkanie w szpitali im. Kopernika Copernicus. Szpital zamówił odpowiednie materiały i pokaże jakie maseczki konkretnie chce. Będą to bezpieczne produkty, przeciwdziałające rozprzestrzenianiu się wirusa.

RUSZAMY!

Postanowiliśmy zatem zewrzeć szyki i zrobić to wszystko jak należy, czyli robimy większą akcję lokalną. Wczoraj zamieszczony został post na grupie samopomocy #widzialnarekatrójmiasta o tym, że szukamy chętnych do szycia i wsparcia. Odzew przerósł nasze oczekiwania. 24 godziny po publikacji postu mieliśmy ponad 100 zgłoszeń. Nie tylko w kwestii szycia, ale transportu oraz chęci wsparcia finansowego.

Postanowiliśmy stworzyć platformę informacyjną na www, by wyjść spoza przestrzeń fejsbuka i zwiększyć zasięg. Także dlatego, iż przy rozwoju inicjatywy samo postowanie informacji na profilu i ich szukanie przez chętnych może być bardzo trudne, co przyczyni się do chaosu. A tak to wszystkie informacje będą w jednym, widocznym i przyjaznym miejscu.

Zapraszamy zatem do włączenia się do inicjatywy #ngosySZYJĄMASKI3city i śledzenia aktualności!

PS. Prace nad szablonami maseczek i filmikami instruktażowymi trwają. Planowany czas uzupełnienia informacji na stronie dziś (16 marca 2020) w godzinach wieczornych.