Październik 2019

Sezon konferencyjny w pełni, więc przez cały październik maszyny do szycia turkotały, że aż miło. Trochę otarliśmy się o politykę, bo przecież miasta zostały zalane przez banery wyborcze. I odwiedziliśmy Poznań na pierwszej odsłonie tegorocznych Targów Zero Waste. Ale przede wszystkim było bardzo dużo networkingu podczas ważnych wydarzeń.

DRUGIE ŻYCIE PRZED WYBORAMI

Na początku miesiąca w mediach pojawił się temat banerów wyborczych, bo ich wysyp chyba znowu wszystkich zaskoczył. Wydawałoby się, że politycy, chcąc być postrzegani jako eko-friendly, wykorzystają inne kanały promowania swych twarzy, ale jednak… co baner to baner i niestety większość tych twarzy straszyła przez ponad miesiąc w całej Polsce. Na szczęście kilku kandydatów zostało chlubnymi wyjątkami i od razu szeroko komunikowało zamiar nadania banerom drugiego życia, co ochoczo podchwyciły media. Prym wiodła pewna posłanka z Gdańska, która nie dość, że swoje banery wykorzystuje co 4 lata (nie mają dat, ani numerów), to w dodatku poprosiła nas o uszycie kilku gadżetów z banerów, które uległy zniszczeniu. Dzięki temu fundacja znalazła się w błysku fleszy…

WYDARZENIA Z GADŻETAMI ZEROBAN

Trzy wydarzenia i trzy różne zestawy gadżetów. O tym jak ważne były to dla nas okoliczność, chyba nie trzeba pisać, bo to była już prawdziwa próba dla współpracujących z nami pracowni krawieckich – Przystanku Alaska i Fundacji Kobiety Wędrowne. Dla nas, była to także próba w zakresie organizacji logistyki, zamówień, odbioru i dostaw, tym bardziej że terminy były zbliżone, a po drodze były jeszcze inne komercyjne zlecenia. Było trochę nerwów, kilka ciężkich przepraw, za duże zamówienie i za małe zamki, ale to były drobnostki w porównaniu do całości, która wyszła nader świetnie.

All About Freedom Festiwal – 11-19.10.2019

13. edycja wyjątkowego wydarzenie dedykowanego pojęciu wolności, która ukazana jest na różnych poziomach, w odmiennych kształtach, zaskakujących ujęciach, niezwykłych projektach – w każdym z przejawów działalności twórczej.

Umbrella – 25.10.2019

Międzynarodowa konferencja ekspercka dotycząca potencjalnej współpracy projektowej w obszarze energii i elektromobilności, czyli zielone technologie, ochrona środowiska, przemysł morski, rynki pracy, zrównoważona turystyka i transport.

(www.umbrellaproject.eu)

8 Forum Inicjowania Rozwoju – 29.10.2019

"Różnorodność. Człowiek i środowisko. W centrum uwagi” – taki temat przyświecał tegorocznej edycji tej najważniejszej dla nas konferencji spod znaku CSR-u, a w tym roku jeszcze ważniejszej, bo całkowicie w klimacie zero waste i ekonomii społecznej.

NETWORKING

Jako profesjonaliści wiemy, że relacje są (prawie) wszystkim. A te najlepiej jest budować na eventach, szczególnie jeśli jest możliwość zaprezentowania się w całym dobrodziejstwem inwentarza. W miastach dużych i w miastach małych.

Wizyta w Poznaniu – Targi Zero Waste

O tym jak było, szerzej pisaliśmy w osobnym artykule "ZEROBAN jedzie na targi i uprawia networking".

III Targi Ekonomii Społecznej w Człuchowie

Na zaproszenie Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej w Debrznie, 24.10.2019 pojawiliśmy się w Człuchowie i nie tylko zaprezentowaliśmy nasze zerobanowe produkty, ale Magda Jabłońska miała okazję przeprowadzić warsztat dla młodzieży ponadpodstawowej na temat – Podstaw Marketingu dla Spółdzielni Uczniowskich.