Listopad 2018

Powstaje Fundacja "Nielada Historia", pierwsze zlecenie i ostatnia prosta konkursu grantowego FIR.

No i popłynęliśmy... #atocinieladahistoria

Listopad był bardzo intensywnym miesiącem pracy, który był kropką nad i powstania fundacji „Nielada Historia”.

Po pierwsze – na początku miesiąca zgłosił się do nas przedstawiciel biura Prezydenta ds. Komunikacji i Marki Miasta z Urzędu Miasta z zapytaniem co możemy uszyć z baneru „Konstytucja”. Propozycje i prototyp został zaakceptowany, banery zawiezione do Warsztatu na Patencie do Tczewa. Jako atrakcję dodaliśmy też specjalne wszywki wykonane przez spółdzielnię uczniowską Emte.Wear z VIII LO w Gdańsku, która była mini wersją pierwotnego baneru oraz z drugiej strony miała opis pochodzenia siatki i nazwisko autora plakatu.

Po drugie – zaczęliśmy przygotowania do uruchomienia kampanii crowdfundingowej, która była ostatnim etapem konkursu grantowego FIR. Teksty nie były problemem, nagrody nie były problemem. Problemem był filmik. I tu z pomocą przyszedł Inkubator Przedsiębiorczości Starter, który zaprosił nas do swego programu CrowdFound Port.

Po trzecie – 13 listopada zanieśliśmy do notariusza statut fundacji „Nielada Historia”, następnego dnia dokumenty poszły do sądu. 29 listopada fundacja została zarejestrowana w KSR pod numerem 0000760167.