Styczeń 2019

Budowanie wizerunku fundacji oraz projektów ZEROBAN i I CO TERAZ?, pierwsze podejście do FIO.

Piszemy wniosek do FIO...

W styczniu poszerzaliśmy wiedzę o tym, jak działają w Polsce fundacje od tej strony bardziej przyziemnej, czyli jak funkcjonują podmioty trzeciego sektora. Administracja, księgowość, finanse… i postanowiliśmy napisać wniosek do FIO – Funduszu Inicjatyw Obywatelskich.

...Aby pomagać NGOsom

Wtedy też światło dzienne ujrzał projekt „I CO TERAZ?” – propozycje dedykowanego i spersonalizowanego wsparcia dla organizacji pozarządowych z Pomorza z obszaru szeroko rozumianego marketingu.

Projekt ten chodził nam po głowie już od jakiegoś czasu, gdyż przed te wszystkie ostatnie miesiące spotkaliśmy mnóstwo NGOsów, które deklarowały mieć z tym problem. Nawet jeśli większość z organizacji była beneficjentami darmowych szkoleń z podstaw marketingu czy promocji w social mediach, posiadała zasób wiedzy teoretycznej, nie była w stanie wdrożyć jej na grunt praktyczny.

Nasz pomysł opiera się na bardzo indywidualnym podejściu do potrzeb danego NGO i po prostu pokazaniu im krok po krok (na zasadzie lekcji i sprawdzaniu podstępów, co można nawet nazwać treningu) co robić, jak robić, gdzie robić i za pomocą czego – by ten marketing zaczął hulać i przynosić efekty.

Nie było lekko

Dla nas napisanie wniosku do FIO przy pomocy Katarzyny Huńko, która wtedy zasiliła szeregi sympatyków fundacji, było nie lada przygodą, bo naprawdę „robiliśmy” to po raz pierwszy… kto kiedykolwiek wypełniał wniosek o grant, dotację czy inne wsparcie z pieniędzy publicznych czy unijnych, to wie o czym mówię.

Strona internetowa niebawem ruszy

Jednocześnie odbywało się gromadzenie materiału na uzupełnienie strony internetowej. Jacek dopełnił wszystkich formalności, pozyskaliśmy domenę, uruchomiliśmy skrzynkę pocztową, mamy odpowiednią platformę e-commerce. Zaczynamy poskramiać przestrzeń Internetu.