Luty 2019

CSR Wartości - networking i rozmowy o współpracy za Zakładem Utylizacyjnym, prototypy kosmetyczek, konkurs Otwarty IKM oraz gala „Gdańsk Miasto Przedsiębiorczych” i raport o kondycji NGO w Polsce.

Warto wyjść do ludzi i im opowiedzieć o nas, co robimy...

W drugim miesiącu roku sporo wychodziliśmy już na zewnątrz. Na samym początku nawiązaliśmy świetną relację z przedstawicielkami Zakładu Utylizacyjnego w Gdańsku, które były gośćmi kolejnego spotkania w ramach edycji CSR Wartości. Cykl ten jest organizowany przez Up Foundation Forum Inicjowania Rozwoju przy wsparciu organizacji członkowskich należących do Pomorskiej Platformy CSR-u , o której była już mowa wcześniej.

ZUT zachwycił nas ilością projektów zbieżnych z naszymi wartościami. Mieliśmy okazję opowiedzieć o naszych działaniach i trzymaliśmy kciuki za potencjalną współpracę.

W lutym narodziły się prototypy kosmetyczek w dwóch różnych rozmiarach, a my zaczęliśmy je testować.

Złożyliśmy także kolejny wniosek na konkurs OTWARTY IKM na organizację warsztatów fotograficznych: „Dobry obraz jest więcej wart niż tysiąc słów”. Nasz wniosek nie przeszedł, ale potraktowaliśmy to jako kolejną lekcję funkcjonowania w świecie grantów i dotacji.

Gdańsk Miasto Przedsiębiorczych

Byliśmy na gali finału 3. edycji plebiscytu "Gdańsk Miasto Przedsiębiorczych". To świetna inicjatywa wyróżniająca aktywnych i przedsiębiorczych mieszkańców.

Ten RAPORT potwierdził nasze obserwacje

Koniec lutego przynosi też publikację długo oczekiwanego raportu „Kondycja polskich organizacji pozarządowych w 2018 rok” wydanego przez Stowarzyszenia Klon/Jawor.

Odpowiedź na pytanie o zasadność projektu I CO TERAZ? znaleźliśmy właśnie tam.

Komunikacja w organizacji zajmuje się:

50% - zarząd

34% - nie ma wyznaczonej osoby

11% - osoba wykonująca także inne zadania

6% - osoba, której głównym zadaniem jest komunikacja

1% - zewnętrzny ekspert

Na trzecim miejscu potrzeb szkoleniowych, organizacja wymieniają:

„BUDOWANIE WIZERUNKU ORGANIZACJI, PROMOCJA, WSPÓŁPRACA Z MEDIAMI”

Niemal wszystkie (95%) stowarzyszenia i fundacje podejmują działania służące komunikacji z otoczeniem oraz promocji swoich działań. Najczęściej organizacje informują o swoich działaniach przez stronę internetową lub profil w mediach społecznościowych.

Wykorzystanie internetu w celach komunikacyjnych i promocyjnych jest tym większe im:

- większy jest budżet organizacji,

- większy jest zasięg jej oddziaływania,

- krótszy jest staż działania organizacji.

To tylko niektóre dane z raportu. Znamienne natomiast jest, iż te dane są porównywalne do danych z roku 2012 r. – co oznacza, iż problem jest wciąż ten sam.