Wrzesień 2019

Pierwszy miesiąc jesienny to udział w dwóch eventach: Retro Dolne Miasto oraz Eko Piknik Sopot Naturalnie. Na konferencji InnoCamp Gdańsk-Gdynia-Sopot 2019 pojawiły się piórniki marki ZEROBAN, a o gadżetach zaangażowanych społecznie napisano w Markerze+. Byliśmy też ze szkoleniem w Lęborku w ramach Pomorskiej Szkoły Animatorów Lokalnych.

Retro Dolne Miasto

Zostaliśmy zaproszeni przez Centrum Reduta Mrowisko do zorganizowania warsztatów z upcyklingu dla uczestników wydarzenia Retro Dolne Miasto. To niezwykle klimatyczny event, który już 5 rok przyciąga mieszkańców nie tylko tej dzielnicy. W programie koncerty, potańcówki, stare samochody, old schoolowe przebrania i bardzo dużo atrakcji dla dzieciaków. Szyki popsuła trochę zła pogoda, ale i tak humory dopisywały. Schronieni pod namiotami, młodzi i bardzo młodzi stworzyli piękne etui i torby w duchu zero waste ze starych banerów. Event odbył się 7 września.

InnoCamp Gdańsk-Gdynia-Sopot 2019

To międzynarodowe warsztaty skupione na wyzwaniach ekologicznych, społecznych i ekonomicznych, jakie stoją przed nadmorskimi miastami. Wydarzenie jest częścią projektu Smart-up BSR i odbyło się w dniach 09-11.09. Zostaliśmy zaproszeni do wykonania 100 pięknych, kolorowych piórników, które były częścią społecznie zaangażowanego pakietu powitalnego dla uczestników z Polski i krajów nadbałtyckich.

Więcej o wydarzeniu: TUTAJ

EKO-piknik Sopot Naturalnie

Na Sopockim Rynku, w dniu 21.09, miała miejsce kolejna odsłona kampanii „Sopot Naturalnie”, której celem jest edukacja ekologiczna mieszkańców Sopot na temat nie marnowania oraz ograniczania używania plastiku. W programie znalazło się wiele warsztatów o bezpiecznych i naturalnych detergentach, o gotowaniu zero waste, o upcyklingu oraz jak być eko w praktyce. Nasza fundacja została zaproszona do udziału w części targowej.

O nas w mediach

We wrześniowym numerze magazynu Marketer+ jeden z działów był poświęcony gadżetom społecznie zaangażowanym, a wśród nich został opisany nasz projekt ZEROBAN. Cieszymy się, że również do środowisk biznesowych w ten sposób trafia wiedza na temat CSR-u i ekonomii społecznej.

Profil Organizacje społeczne. To działa.

@todziala wspomniał o nas w filmiku o wykorzystaniu banerów ze Strefy Społecznej. #GdańskRules !

Szkolenie w Lęborku

Ostatnia sobota września była pracowita dla nas oraz słuchaczy Pomorskiej Szkoły Animatorów w Lęborku. Przeanalizowaliśmy strategię komunikacji z grupami docelowymi i zastanawialiśmy się, czy Facebook jest zawsze właściwym narzędziem do promocji działań lokalnych. Pokazaliśmy metodę, dzięki której może dobrać odpowiednie kanały i skutecznie przyciągnąć zainteresowanych działaniami animatorów lokalnych.