Wy nam, My Wam

Najcenniejszą rzeczą, którą możesz ofiarować drugiemu człowiekowi, jest Twój czas. Z biegiem lat zdajemy sobie sprawę, jaką wartość ma sekunda, minuta, godzina. Uczymy się rozsądnie go rozdawać oraz z wdzięcznością przyjmujemy ten, który jest nam ofiarowany. Te tysiące godzin, które dostaliśmy od Wolontariuszek i Wolontariuszy, są najcudowniejszym darem i bardzo luksusowym.

Po prostu nie możemy powiedzieć tylko "dziękujemy". To będzie za mało. W naszej głowie mamy już tysiące scenariuszy podziękowań i spotkań integracyjnych. No bo jak... nagle przestaniemy się kontaktować... nieeee!

Wolontariat w ogóle jest świetną sprawą i mamy nadzieję, że dzięki tej akcji, nowe osoby dołączą na stałe do lokalnych oddziałów prowadzących cały rok inicjatywy pomocowe na wielu szczeblach oraz w naprawdę różnych formach... ale o tym może innym razem...

Aby uświadomić wszystkim, ilu ludzi włączyło się w szycie i pomoc, chcieliśmy zrobić coś, co zwiększyłoby świadomość o zasięgu akcji i o wolontariacie.

A ponieważ nie wszyscy są na Facebooku i nie wszyscy śledzą nasz codzienny "dziennik pokładowy", to właśnie tu wrzucamy dwie istotne informacje:

1. WYSTAWA

Wpadło nam do głowy, że po tym całym szaleństwie będziemy chcieli zorganizować WYSTAWĘ pomorskiego szycia maseczek. Co pokażemy? - zdjęcia z szycia, przy maszynach, z odbiorów i dostawa, krojenia i wożenia, - liścików załączanych do pakietów, - podziękowań od beneficjentów, - rysunków od dużych i małych.

Pomóżcie nam udokumentować naszą wspólną akcję.

Szczególnie czekamy na RYSUNKI!!! Niech młodzi narysują siebie, rodzinę w maseczkach, rodzinę przy maszynie do szycia, jakieś bajeranckie projekty maseczek, służbę zdrowia w maseczkach, służby mundurowe, to co widzą za oknem, swoich kolegów i koleżanki na ekranie komputera... wszystko, co im przyjdzie do głowy! Dołączajcie je od pakietów lub przyślijcie zdjęcia na adres akcjamaska@gmail.com

2. WIDEO REPORTAŻ

Jak wygląda codzienność akcji od środka?

Ela z Studio Manilov towarzyszyła nam przez dwa dni i filmowała wszystko na gorąco. Chcielibyśmy przybliżyć Wam wysiłek, który Wolontariuszki i Wolontariusze z Pomorza wkładają w pomoc potrzebującym ochrony w czasie #koronawirusa. Na końcu reportażu, czekają Was wizyty domowe 😍

Dziś ostatni dzień kwietnia. Niezwykłego miesiąca, którego nigdy nie zapomnimy. Jednak trzeba też naładować czasem baterie... zatem OGŁASZAMY FAJRANT na kilka dni!

Miłego majówkowania i nie szyjcie za dużo!