ZEROBAN jedzie na targi i uprawia networking.

To nasz pierwszy sezon biznesowy i od razu wielce owocny. Do dzisiaj 1165 sztuk gadżetów konferencyjnych wyszło spod igieł krawieckich spółdzielni socjalnych, z którymi współpracujemy. Jednakże październik oznaczał dla nas także udział w naszych pierwszych Targach ZERO WASTE jako wystawców, a to już oznacza wejście na wyższy poziom mocy.

Jesień w środowisku biznesowym oznacza jedno – sezon targowo-konferencyjny. Po wakacjach należy nie tylko ustalić budżety na następny rok, ale ponegocjować z dostawcami, sprzedać towar lub usługi, zawrzeć nowe umowy i po prostu… rozejrzeć się po branży. Ale udział w tego typu eventach, to przede wszystkim – NETWORKING!

Networking, czyli nawiązanie relacji, poznanie nowych możliwości współpracy, pielęgnowanie kontaktów z jak najszerszym gronem przedsiębiorców i partnerów, nie tylko zresztą z własnej branży. Nic nie zastąpi spotkania twarzą w twarz, „po dotykania produktów”, prowadzenia nieskrępowanej rozmowy w luźniejszej atmosferze.

Targi to także okazja do dzielenia się wiedzą i wymiana doświadczeń. Takie właśnie cele nam przyświecały, gdy wystąpiliśmy do OWES-u z wnioskiem o wysłanie nas na TARGI ZERO WASTE, organizowanych przez Little Greenfinity oraz fundację Alter Eko już po raz czwarty.

Oczywiście nie musimy Wam pisać, że sama organizacja targów była prowadzona w duchu absolutnie zero wate i non plastic – nie było typowych stoisk targowych, nie było plastikowych naczyń, zbędnych roll upów, broszurek, ulotek. Podczas targów zbierano koce i pościel dla schronisk, zużyte baterie i telefony, zbierano i rozdawano słoiki.

Atrakcją były także świetne warsztaty dla małych i dużych – szycie koszy z banerów i woreczków z materiałów, produkcja biżuterii i magnesów z elektroodpadów, produkcja karmników, zajęcia z ekochemii oraz o tym jak naprawiać buty. Na naszym stoisku zachęcaliśmy do ręcznego szycia małych cudów z siatki mesh oraz rozmawialiśmy o życiu banerów i reklamy.

Co wynieśliśmy z targów? Sporo fajnych kontaktów rokujących na przyszłość – m.in. ze znaną poznańską PO:DZIELNIĄ oraz małym lokalnym kinem, spotkaliśmy też wielu uczestników z Trójmiasta, z którymi mamy się już na miejscu „znetworkingować” oraz przekonanie, że w Warszawie także będziemy.

Więcej informacji:

Targi ZERO WASTE w Warszawie 23 - 24 listopada 2019 r.

Targi Zero Waste w Poznaniu w liczbach:

- ponad 3000 odwiedzających

- 2 dni wykładów, warsztatów i paneli dyskusyjnych o tym, jak każdy z nas może na co dzień ograniczać swój wpływ na środowisko praktykując styl życia zero waste,

- 35 prelegentów i animatorów warsztatów,

- kilkuset uczniów i nauczycieli z poznańskich przedszkoli, szkół podstawowych i liceów,

- 38 wystawców (w tym 8 organizacji pozarządowych),

- 63 telefony komórkowe i 239 baterii zebranych do recyklingu,

- minimalne ilości wytworzonych odpadów i zużytych zasobów naturalnych (woda, energia, papier),

- 10 wspaniałych wolontariuszek.

Facebook: Polub nas

Instagram: Śledź nas